Background

The 56-hectare Platinum Triangle is densely occupied by high rise office buildings, apartments and a shopping mall. On the north side, settlers nestle in the in the middle, creating a community surrounded by skyscrapers that face outward to three main thoroughfares. On the south side, all but one plot of land – Menara BDNI – are developed. Despite its density, walkways around and within the Triangle, were constructed with little to no planning. Blotchy pavements, dead-ends and narrow sidewalks force the pedestrian to walk shoulder to shoulder with honking cars and scooters. Walking in the Platinum Triangle is a squarely unpleasant affair. Such experience makes pedestrians with the means, rely on their vehicles – even if it takes longer than on foot – to travel to nearby buildings, and thus exacerbating the traffic problems and reinforcing social segregation in the city

Objective

Create an inclusive walkable neighbourhood that allows greater on-foot mobility in the Platinum Triangle.

Impact

In having a comfortable, inviting walkway, we hope to encourage people to travel on foot. Pedestrians would save time by walking instead of driving to nearby buildings. Automobile traffic would decrease. Increased mobility would also bring in more traffic to retailers. And, a shared public space would allow citizens to be visible to one another, thus reducing physical boundaries between the affluent and the settlers that are now separated by prohibitively high walls and fences. JPI believes that building inclusive walkable neighbourhoods will contribute to making Jakarta a more livable city.